Tivul

Pentru a face un tiv de calitate, materialul trebuie taiat pe linia firului. Materialele foarte groase, precum inul si stamba, trebuie frecate cu mana, pentru a le inmuia, innainte de a face tivul. Prima rasucire trebuie facuta de cel mult de 2 mm latime; indoiti astfel pe intreaga lungime a tivului, iar apoi faceti a doua rasucire, de aceeasi latime, astfel incat marginea deschisa (cea pe care s-a facut taietura) sa fie inchisa intre cele doua straturi de material.


Tivurile inguste nu trebuie insailate, in schimb acest proces este necesar pentru cele late, la care prima rasucire trebuie sa fie atat de lata incat sa nu permita destramarea marginii. Pentru tivire acul si ata trebuie directionate in pozitie inclinata, inspre dumneavoastra, chiar sub marginea tivului si trecute cu doua ochiuri deasupra si tot asa, in continuare, pana la sfarsitul tivului, cusaturile asezandu-se la doua sau trei ochiuri distanta, intr-o linie dreapta, continua.  Pentru a va asigura ca tivul va iesii drept, se poate introduce un fir in linie dreapta, pentru a marca cea de-a doua rasucire. Totusi, aceasta nu este o idee foarte buna, in special cand vine vorba despre camasi, in cazul carora materialul, deja predispus la destramare, poate fi astfel slabit suplimentar. Tivurile pentru articolele din lana, care nu se indoaie, pot fii asezate si insailate doar pe portiuni. Pentru asa numitele „tivuri rulate” acul trebuie introdus in asa fel incat, sa strapunga doar prin prima rasucire, pentru ca ata cusaturii sa nu fie vizibila din afara.



Tutorial Video


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu